10 prijedloga kako stvoriti hygge atmosferu u svom domu

Svi bi trebali imati barem jedan hygge kutak gdje je sve predviđeno za opuštanje!

O tome što je hygge možete pročitati na Što je HYGGE i zašto bi trebali znati za njega? , nakon čega se svakako vratite na prijedloge kako najlakše kreirati hygge dom! ♡

Hygge u domu

A sad, ajmo konkretno!

1. Jednostavnost da, natrpanost ne

Prva i najvažnija postavka je – riješiti se nereda i uspostaviti raspored. Dokazano je da kaos oko nas s vremenom uzrokuje kaos u nama, zbog čega želimo jednostavan i prozračan prostor u kojem se možemo opustiti. Teško je uživati u prenatrpanom prostoru sa stvarima koje nemaju svoje mjesto, zato bi se trebali riješiti svega što nam zapravo ne treba.

Osim toga, u hygge uređenju poželjno je pametno kupovanje i recikliranje. Ne preporuča se kupovati puno i neplanski, već ciljano i sa svrhom. Učinite uslugu vašem domu, pustite ga da prodiše.

Hygge u uređenju doma

2. Slojevito osvjetljenje

Kako su okruženi mrakom veći dio zime, Danci veliku pažnju pridaju kvalitetnom osvjetljenju. Hygge voli što više prirodnog svijetla, a kada se spusti mrak, dodajte pokoju lampu više. Kada je u prostoriji samo jedan izvor svjetlosti, to najčešće bude previše intenzivno pa je nemoguće postići opuštenu i toplu atmosferu. Dodavanjem diskretnih izvora svjetlosti postiže se suptilnost i mekoća svijetla, što jako utječe na ambijent vašeg doma. U tome vam pomažu i razni oblici sjenila koji ujedno imaju dekorativnu namjenu.

Konačno, obavezno dodajte lampice! One više nisu rezervirane samo za zimske mjesece. Postoji opcija i cjenovno prihvatljivih lampica na bakrenoj žici koje pružaju suptilni i romantičan ambijent koji želimo, a služe kao odlična alternativa ako se trenutno ne planirate baviti rasvjetom.

Lampice

3. Svijeće i eterična ulja

Kada bi pitali Dance što ih najviše asocira na hygge, većina bi odgovorila – svijeće. Nevažno volite li više lučice ili velike mirisne svijeće, njihova funkcija je pružiti domu nježnost i toplinu. Što ih je više, to je ljepše!

Ako koristite mirisne svijeće, preporuka je da miris ne bude previše intenzivan i umjetan. Od intenzivnih mirisa svijeća svakako su poželjnija eterična ulja!

Hygge svijeće

4. Hygge kutak

Svi bi trebali imati barem jedan hygge kutak gdje je sve predviđeno za opuštanje. Najčešće je to neka udobna fotelja s puno jastučića i dekicom gdje se isključimo, čitamo knjigu ili gledamo neki simpatičan film. Važno je da to prepoznamo kao mjesto gdje odmaramo misli od mobitela, mailova i šume informacija s kojima s bombardirani svaki dan. Skrolanje po društvenim mrežama u hygge kutku je veliki ne!

Hygge kutak

5. Neutralne palete boja

Uz hygge se najčešće vežu neutralni, topli tonovi koji u nama potiču balans i sklad. Neki ih smatraju “dosadnima” ili “bez karaktera”, ali to stvarno ne mora biti tako. Ako se poigramo s više nijansi i tekstura, vrlo se lako može izbjeći osjećaj praznine u prostoru. Samo je važno kombinirati i dodavati slojeve!

Hygge paleta boja

6. Teksture i tkanine

Taktilni doživljaj jako je važan za hygge. Koristite različite teksture i slojeve koje razbijaju minimalistički dojam i ublažavaju ravne i tvrde podloge. Unesite u dom udobnost – mekane dekice (trenutno je hit vuneno pletivo), jastuci zanimljivih uzoraka, nježni prekrivači, čupavi tepisi, prozračne zavjese.

Posebno mjesto u hygge svijetu imaju – ni manje ni više – vunene čarape. Nevažno jesu li vunene ili ne, samo neka vam izmame osmijeh na lice. Dosadne i ozbiljne čarape ostavite za službene prilike jer je dom mjesto isključivo za slatke uzorke. Isto tako, neka vam odjeća bude nešto u čemu se osjećate dobro. Bolje da imamo nekoliko kvalitetnih stvari zbog kojih se osjećamo zadovoljno u svojoj koži umjesto desetaka stvari koje su nam ružne ili uništene pa su dobile status „za po doma“.

Teksture u domu

7. Knjige kao sastavni dio interijera

Hygge možemo opisati kao subota ujutro, šalica kave i omiljena knjiga. Knjige su sastavni dio hygge atmosfere jer predstavljaju naše okretanje prema sebi pa neka to bude trenutak kada se isključujemo iz online svijeta.

Ako niste fan knjiga, ali volite raditi nešto kreativno i opuštajuće, knjige zamijenite s onim što vam je draže (npr pribor za slikanje).

Knjige u domu

8. Spa u kupaonici

Spa zona u kupaonici je must have! Opremite kupaonicu sa svijećama, što mekanijim ogrtačom i ručnicima, maskama za lice, tijelo i kosu, domaćim peelingom, mirisnom kupkom i mini zvučnikom za slušanje glazbe. Probajte postići prigušeno, ambijentalno svijetlo, a ako imate kadu bez “stolića” kojeg viđamo na filmovima, improvizirajte i iskoristite neku dasku koja je čekala na svoju funkciju.

Kupaonica nam ne bi smjela biti samo mjesto gdje uletimo na brzinski tuš dok žurimo na posao ili dogovor!

Hygge u interijeru

9. Udobnost spavaće sobe

Mogli smo primijetiti da hygge nije pretjerani fan mobitela, tako da probajte od spavaće sobe stvoriti ugodan prostor bez elektroničkih uređaja. Prvenstveno, neka to bude mjesto gdje volite provoditi vrijeme.

Dodajte slojeve, prekrivače i jastučiće, a posteljina neka bude što udobnija i od prirodnih materijala. Standardno, stavite pokoje lampice, koristite sjenilo na glavnom izvoru svjetlosti i maknite sve što stvara osjećaj natrpanosti. Drugim riječima, kreirajte prostor u kojem biste najradije proveli nedjeljno jutro, s doručkom u krevetu.

Hygge u spavaćoj sobi

10. Prirodni materijali

Jedna od najvažnijih hygge postavki je stapanje s prirodom. Uz biljke, ne možete pogriješiti s drvom i prirodnim materijalima poput pamuka, lana ili vune.

Najčešći savjet „upalite vatru u svom kaminu i okupite se oko njega s obitelji ili prijateljima“ prilično je nedostižan za mnoge od nas koji živimo u stanovima, ali oni koji ga imaju ili ga planiraju imati – dopustite mu da postane središnji dio vaše hygge priče.

Hygge u domu

Prilično je jednostavno stvoriti hygge atmosferu uz ove prijedloge, no mislim da je važno opet istaknuti – hygge nisu stvari, hygge je osjećaj. Baš zato nam se lakše riješiti natrpanosti u stanu nego što uspijevamo održati red u našim mislima.

Ako želite kreirati trenutke koji će vas činiti sretnijima neovisno o paleti boja vašeg doma, možda će vas zanimati kako stvoriti vlastite hygge rituale. ♡ 

Photo: Unsplash