DIY adventski kalendar: 7 jednostavnih ideja

Jedina stvar koja je bolja od adventskih kalendara je – DIY adventski kalendar!

Ima li išta bolje od adventskih kalendara? Ima – DIY adventski kalendar kojeg izrađujemo sami! Ova tema ne treba posebne najave i uvode, sve znamo i možemo krenuti.

Ali, prije nego što stvarno krenemo, što kažete na to da se ove godine odlučimo za alternative slatkišima i poklončićima? Neki od prijedloga su sljedeći:

  • Acts of kindness“: kako bi pravi duh Božića došao do izražaja, u svoje DIY kalendare možemo staviti papiriće s 24 geste s kojima ćemo nekome uljepšati dan. To može biti neka manja, slatka gesta ili veća poput sudjelovanja u darivanju djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, pomaganja nemoćnima ili volontiranja. Ovaj tip kalendara je divna stvar jer ga, kao i sve drugo, prilagođavamo svojim mogućnostima, a još je divnije u to uključiti i djecu.
  • Imena dragih ljudi: u svoje kalendare možemo stavljati i papiriće s imenima ljudi koje volimo, a cilj je svaki dan jednoj osobi napisati pismo, poruku ili čestitku i time im dati do znanja da mislimo na njih. Vjerujem da će ove godine ovakve geste mnogima puno značiti, naročito onima koji neće moći provesti blagdane s obitelji i bližnjima, barem ne na željeni način.
  • Božićne aktivnosti: osim prema drugima, trebamo biti pažljivi i prema sebi! Na papiriće možemo napisati 24 aktivnosti koje volimo raditi u ovom periodu, primjerice gledanje Božićnih filmova, pečenje Božićnih kolača i izrađivanje ukrasa za bor. Isto tako, to može biti i odlazak u kazalište, duga šetnja ili čitanje knjige.
  • Miks prethodna tri prijedloga: e ovakav kalendar ja izrađujem ove godine! 🙂

A sada stvarno slijedi 7 jednostavnih i brzih ideja za samu izradu adventskih kalendara. Za ove ideje vam ne treba puno materijala i većinu već imate kod kuće ili je lako nabavljiva. Isto tako, za ove ideje ne morate biti DIY stručnjaci niti previše spretni. Sve ideje su u skandinavskom stilu, a vi boje prilagodite svom guštu!

1. The Merrythought adventski kalendar

Ovaj DIY adventski kalendar divna je dekoracija za domove koji ne vole puno boja, a iza njega stoji The Merrythought. Za izradu ovog kalendara treba vam jedna velika grana, vrpca ili špaga, škare, papirići, bijele kutije za šibice i naljepnice sa brojevima koje možete kupiti, isprintati ili ispisati ručno. Postupak je vrlo jednostavan, a detaljne upute pogledajte na blogu.

Ako vam se sviđa ovaj kalendar, a ne znate kako do bijelih kutijica za šibice i ne da vam se bojati ih, za vas je sljedeći primjer!

2. Scandi DIY

Trending.hr - DIY adventski kalendari Burkatron
Izvor: Burkatron

Ovaj Burkatron kalendar vrlo je sličan prethodnom, osim što crna boja daje efektniji kontrast. Kao što sam navela, ovo je jednostavnija varijanta jer vam ne trebaju kutijice za šibice. Izrežite 24/25 kartončića jednakih veličina i na prednju stranu napišite ili zalijepite broj, a sa stražnje strane napišite poruku, aktivnost ili nečije ime – ovisno o tome što vam je u fokusu ove godine.

Još lakša varijanta je ako nađete “name tags“, odnosno kartončiće koji su već namijenjeni za poklone.

3. Božićni borići

Trending.hr - DIY adventski kalendari  Oh happy day
Izvor: Oh Happy Day

Ovo je jedan od najljepših DIY kalendara koje sam dugo vidjela, a ujedno zahtjeva malo kompliciranije resurse od ostalih kalendara na ovom popisu. Ipak, ako imate sve potrebno, najlakše ga je napraviti!

Osim standardne postave poput ljepila, potrebno vam je 25 istih kutijica (mogu biti kupovne, a možete ih i sami izraditi) i 25 ukrasnih borića (to mogu biti i drugi Božićni ukrasi poput orašara ili sobova – što god imate pri ruci ili možete nabaviti u tom broju). Uz to, isprintajte papir s brojevima unutar zastavica i pratite detaljnije upute na blogu.

4. DIY adventski kalendar u obliku jelke

Predivan DIY adventski kalendar možete napraviti na zidu u obliku jelke, a iza ove ideje stoji The Ginger Home. Za ovaj kalendar treba vam samo špaga i/ili lampice, papirnate vrećice (iliti škarnicli), vrpce, brojevi i kvačice. Autorica je ovaj kalendar napravila za svoje kćeri pa je u vrećice stavljala slatkiše i slatke afirmativne porukice.

Detaljnije upute pogledajte na blogu, gdje možete preuzeti i besplatne predloške s ilustracijama i brojevima ako se prijavite na newsletter.

5. Crno-bijeli svijet

Trending.hr - DIY adventski kalendari  - hey look
Izvor: Hey Look

Ako niste fan klasičnih Božićnih boja i uzoraka ali si volite poklanjati slatkiše, možda su ove moderne, crno-bijele kutijice s Hey Look bloga idealne za vas. Kako ih izraditi?

Na njihovom blogu besplatno preuzmete PDF, isprintate ga na deblji papir, režete prema uputama i oblikujete ove kutijice. Dakle, sve što vam treba je PDF, printer, deblji papir, škare i ljepilo. Ako želite edgy, moderni izgled, kutijice samo “nehajno” posložite na neku površinu bez redoslijeda i određene forme. Ipak, Hey Look sugerira pribadanje ili lijepljenje kutijica na drvenu ili plutenu površinu poput panoa u obliku jelke. Detaljnije na blogu.

6. DIY minimalizam

The Merry Thought ima odlične ideje u nordijskom stilu pa evo još jedan minimalistički, ali vrlo efektni DIY adventski kalendar. On također ne daruje slatkiše ni poklone, već porukice i aktivnosti.

Za njega vam trebaju kraft štapići poput štapića za sladoled, umjetno zimsko zelenilo (ako imate stari umjetni bor, možete odrezati grančice), vrpca, škare, pištolj za vruće lijepljenje, tanki crni marker i washi tape (ukrasni selotejp). Detaljnije upute možete pogledati na blogu

7. Sanjivi adventski kalendar

Iza ovog sanjivog kalendara stoji Earnest Home Co, a sve što vam treba je deblji papir, naljepnice s brojevima, špaga i ljepilo ili selotejp. Na papire možete crtati željene uzorke ili dati djeci da crtaju, a možete i isprintati motive ili kupiti gotove deblje papire sa zimskim motivima. Detaljnije upute za izradu pogledajte na blogu.

Kao što sam rekla, ovo su vrlo jednostavne baze koje možete prilagoditi svojem ukusu. Primjerice, ako volite tradicionalne Božićne boje, country i farmhouse stil, ili pak moderne i otkačene boje, možete ih vrlo jednostavno primijeniti na ovu šablonu. Isto tako možete kartončiće i paketiće vješati na drvene ljestve, obruč ili girlandu koja će ići oko vrata ili visiti s police.

Budite kreativni i ne zaboravite što je pravi duh Božića! Ako nadolazeće praznike ne možete provesti s bližnjima, nabacite video poziv i zajedno DIY-jte! ♡

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *