DIY ukrasne bundeve: 6 jednostavnih ideja za dekoraciju

Ukrasne bundeve predstavljaju zaštitni znak jeseni, a ovih 6 jednostavnih ideja rezultirat će posebnim i drugačijim bundevama.

Ukrasne bundeve jedne su od najdražih jesenskih dekoracija u gotovo svakom domu, a ujedno služe kao neiscrpan izvor ideja za sve kreativce koji jedva čekaju novo DIY (uradi sam) dekoriranje bundeva.

Zato, ako imate prave bundeve i želite ih ukrasiti, u nastavku pročitajte 6 jednostavnih ideja za samostalno dekoriranje.

1. Flower-power ukrasne bundeve

Prvo obojite bundevu u željenu boju (akrilna boja ili boja u spreju), a nakon što se posuši, napravite male rupice u bundevi. Bilo bi najbrže i najpreciznije kada biste za to koristili bušilicu s tankim svrdlom, ali ako je nemate – pokušajte s tankim odvijačem. U svakom slučaju, naći će se nešto s čim ćete moći napraviti rupice.

Nakon toga, izbušene rupice ispunite s unaprijed pripremljenim cvijećem koje može biti pravo ili umjetno (moj bi izbor bio sušeno cvijeće). Budući da se u ovoj metodi ne navodi ljepilo, važno je da rupice nisu preširoke. Ako ipak procijenite da vam je potrebno ljepilo, odaberite sušeno ili umjetno cvijeće kako bi dekoracija duže držala.

Ove ukrasne bundeve izgledaju prelijepo i ne viđamo ih svaki dan, a najbolje od svega je što sama izrada traje vrlo kratko. Ako želite nježni izgled bundeva, birajte pastelne tonove i manje kontraste, a ako želite istaknuti cvijeće i napraviti “statement”, birajte kontrastne boje poput crne i bijele.

Cijeli postupak možete vidjeti na sljedećoj slici:

Bušenje ukrasne bundeve sa cvijećem
Izvor: themerrythought.com

2. Veselo obojane bundeve

Ako želite netipične ukrasne bundeve, zašto se ne odlučiti za veselo obojanu bundevu? Ovakva aktivnost idealna je i za najmlađe članove obitelji jer ne zahtijeva preciznost.

Osim ako je bundeva već bijela sama po sebi, prvo je obojite temeljnom bojom (ovisno o tome što želite postići, najčešće se koristi bijela). Imajte na umu da se za bojanje bundeva koriste akrilne boje, boje u spreju ili chalk boje. Druge vrste boja mogle bi popucati po bundevi i rezultirati neurednim izgledom.

Fun fact: bundeve originalno potječu iz južnog dijela SAD-a i sjevernog Meksika, gdje je normalno bojati ih u različite šarene boje – baš poput ovih.

3. Balon bundeve

Najjednostavnije uradi-sam rješenje za ukrasne bundeve je oblačenje bundeve u balon. Ovo je zanimljivo ako želite jeftino i brzo rješenje, bez puno posla i nereda – idealno za jednostavne aktivnosti s manjom djecom.

Odrežete balon pri vrhu do željene visine (ovisno o tome koliko bundeve želite prekriti) i navučete na bundevu. Samo je važno da pripazite da za svoje bundeve ne kupite premale balone. 🙂

4. Color-blocking ukrasne bundeve

Ove ukrasne bundeve vrlo su slične “veselo obojanim bundevama”, samo je riječ o jednostavnijem postupku. Kako bi dobili željenu color-blocking kombinaciju, zaigrajte se s oblicima i bojama, samo probajte koristiti što kontrastnije boje za izraženiji color blocking. 

Za ovu metodu potrebno vam je: akrilna boja i kist (ili boja u spreju), bundeve ili mini bundeve i ljepljiva traka.

Prvo zalijepite traku oko bundeve kako biste napravili granicu do koje želite obojati prvi dio bundeve. Odradite to pažljivo kako boja ne bi otišla ispod trake. U 2 do 3 premaza kistom prebojajte prvu polovicu bundeve, a kada se taj sloj osuši, sve to ponovite za drugi dio bundeve. I, to je to, dobili ste svoju color-blocking bundevu.

Više o color blocking metodi u uređenju interijera možete pročitati u našem članku.

5. Glitter-glam ukrasne bundeve

Ova tehnika donosi malo glamura u svijet bundeva, a sve što vam je potrebno je ljepilo ili boja za koju će se šljokice moći primiti. Ako želite raditi dvobojnu bundevu sa šljokicama, tada vam je potrebna i ljepljiva traka kao u prethodnom primjeru.

U slučaju da želite raditi točkice, preporučuje se da imate kalup za nanošenje ljepila kako bi te točkice bile jednake veličine. Ako vas zanima kako napraviti točkaste i prugaste bundeve sa šljokicama, pogledajte ovaj video.

P.S. Osim šljokica, možete koristiti i konfete!

6. Kistić bundeve

Obojane ukrasne bundeve ukrašene s malim potezima kista
Izvor: themerrythought.com

Ova je bundeva dobila naziv po jedinom alatu koji vam je potreban za ovu metodu ukrašavanja – kist. Prvo je potrebno prebojati bundevu i željenu temeljnu boju, a najljepše će izgledati ako koristite bijelu, zlatnu ili crnu. Nakon toga, koristite isključivo jedan kist i radite uzorke ujednačenim pokretima kako bi ovakve ukrasne bundeve izgledale uredno i elegantno.

Ako vam se sviđaju ukrasne bundeve kao jesenske dekoracije, svakako pročitajte i tekst o trendovima i klasicima u jesenskom uređenju doma 2020.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *