Mali prostori: 8 načina kako ih vizualno učiniti većima

Kako postići da mali prostori i stanovi djeluju prostranije?

Mali prostori imaju svoj poseban šarm i toplinu, ali uz njih se vežu i određeni izazovi. S obzirom na veliku količinu stvari koje moramo nagurati u mali broj kvadrata, ti su prostori često natrpani i pomalo klaustrofobični.

Ako želimo spasiti koji centimetar i biti sigurni da će sve stati, metar nam je najbolji prijatelj. Ako uz to želimo prevariti oko i postići da nam prostorije djeluju veće nego što jesu, pomoći će nam sljedećih 8 načina.

Mali stanovi - dnevni boravak

1. NAMJEŠTAJ

Da bi se stvorio osjećaj prozračnosti i prostranosti, preporuča se namještaj s nogama. Tih par centimetara odvojenosti od poda može činiti uočljivu razliku pa su tako poželjne sofe s nogama, foteljske stolice umjesto klasičnih fotelja, stolići s nogama umjesto klupskih stolića, i sl. Što više vidljivog poda, to bolje!

Isto tako, ako imate jako mali prostor pa morate razmišljati o svemu, najbolji izbor su sofe i fotelje bez velikih naslonjača za ruke. U jako malom prostoru čak i oni služe kao vizualni blok.

Također, pokušajte kupovati višenamjenski namještaj – primjerice, tabure koji može biti mjesto za pohranu, mjesto za sjesti ili stolić ako zaškripi. Jedno od idealnih rješenja je i namještaj koji se može sklopiti ili preoblikovati, poput blagovaonskih stolova ili stolica.

Prilikom kupovanja namještaja, savjetuje se biranje nižih komada jer se time dobiva osjećaj otvorenosti prostora. Poželjni su i prozirni komadi namještaja poput staklenih stolova ili trenutno vrlo popularnih stolica. Isto tako, ako imate više polica ili otvorenih površina, ostavite tu i tamo prazni prostor da prostorija djeluje kao da diše.

Jedno od starih pravila je izbjegavanje velikog namještaja u malim prostorima, što često može biti zamka. Ponekad je jedan veći, funkcionalni komad namještaja bolji izbor od nekoliko manjih, budući da više malih komada može učiniti prostor natrpanim i manjim.

Naravno, ne želimo puno velikog namještaja koji se stišće jedan o drugog (setovi trosjeda i dvosjeda ili ogromni ex-yu ormari), ali ovdje govorimo o jednom većem (ali ne masivnom) komadu. Konkretno, ovdje je kutna garnitura s nogama i sa spremištem bolji izbor od kombinacije manjih komada poput sofe, fotelje i taburea.

2. OGLEDALA I REFLEKTIRAJUĆE POVRŠINE

Veća ogledala pun su pogodak jer njihova refleksija prostoriju čini većom i otvorenijom. Iz tog su razloga u malim prostorima najpopularniji ormari čija su vrata u potpunosti obložena ogledalom.

Osim ogledala, poželjne su staklene, reflektirajuće i sjajne površine. Primjerice, za postizanje većeg dojma male kupaonice, najbolje je koristiti prozirno staklo bez okvira umjesto neprozirnog stakla ili tuš zavjese.

Možete koristiti staklene ili zrcalne površine za stolove, a stolovi neka ne budu masivni, već decentni s tanjim nogama. Kuhinje možete odabrati s visokim sjajem, a kuhinjske uređaje s reflektirajućim površinama.

3. Zavjese

Iako često zanemarene, zavjese mogu napraviti veliku razliku u prostoriji. Dok neki savjetuju izbjegavanje zavjesa jer dodatna tkanina može zatvoriti prostor, smatram da će dobro odabrane zavjese dati baš suprotan dojam. Naravno, od loše odabranih zavjesa svakako je bolje ne imati ništa, ali zato treba obratiti pozornost na sljedeće stvari.

Budući da je u malim prostorima prirodna svjetlost ključna, zavjese ga ne bi smjele blokirati. Zato su poželjne svijetle, prozračne zavjese koje minimalno blokiraju dnevnu svjetlost. Kako bi prostor djelovao što veće, zavjese bi trebale biti jednake boje kao i okolni zidovi, što znači da najbolji efekt daju svijetli zidovi oko prozora i zavjese u istoj boji.

Što se tiče pozicije zavjesa, ovjesite ih što bliže stropu i neka nesputano padaju do poda. Visoko postavljene i dugačke zavjese stvaraju dojam višeg stropa, što također utječe na percepciju veličine prostorije.

P.S. najbolje je izbjegavati dekore u kontrastnim bojama, kao i sve one dodatke koji mogu ići uz zavjese.

4. PODOVI

Kako bi postigli vizualno veću prostoriju, obratite pozornost i na uzorke laminata, parketa ili pločica. Budući da želimo izduženi izgled i maksimalnu prostranost, ne preporučaju se kvadratni uzorci ili pleteni tipovi postavljanja (prva slika), već varijante izduženih linija (druga slika). Osim toga, sjajni „finish“ također vizualno otvara prostor pa možete razmotriti i tu opciju.

Kada su u pitanju tepisi, neki ga uopće ne preporučuju, a neki smatraju da je jedan veliki tepih puno bolji izbor umjesto nekoliko manjih. Vjerujem da to dosta ovisi o samom prostoru, ali sigurnije je ići na kartu jednog velikog, svijetlijeg tepiha koji će ispuniti veći dio prostorije.

Jedan od najvažnijih faktora je i pogled s ulaza. Ako postoji namještaj koji će blokirati pogled ili nesmetani ulazak, mali prostori će djelovati nakrcano. Zato je potrebno rasporediti namještaj tako da se otvori prostor u sredini i da se ne blokira put za hodanje. Jednostavno, ako vidiš pod ispred sebe – prostorija izgleda veće. Ako moraš izbjegavati namještaj da dođeš do željene točke, prostorija djeluje manje nego što je.

5. BOJE

Najčešći savjet koji ćete pročitati je važnost biranja svijetlih i neutralnih boja, što najčešće podrazumijeva bijelu. To je većim dijelom točno, budući da tamnije i toplije boje prostor čine ugodnim i intimnim, dok ga svijetlije i hladnije boje čine otvorenim i prozračnim.

Osim toga, mali prostori vole svijetle boje jer maksimiziraju prisutnost prirodnog svijetla, a za najbolji efekt se preporučuju nježniji tonovi poput off-white, plave i zelene.

Dok ujednačene boje minimalnog kontrasta povezuju prostor i postižu veći dojam, smatra se da kontrastni elementi dijele prostor u više cjelina, zbog čega on može djelovati manjim nego što je. Ipak, smatram da dobar odabir tamnih (hladnijih) boja ne može ukrasti previše kvadrata ako ste pratili ostale korake.

6. UZORCI I TEKSTURE

Najčešće se sugeriraju svijetli i neutralni tonovi bez uzoraka jer je u malom prostoru nekad teško dozirati tamne boje i uzorke. Ali ako nisu ogromni i kontrastni, uzorci mogu vrlo lako unijeti osobnost u prostoriju bez da se gubi na osjećaju prostranosti.

To ne znači da su mali prostori osuđeni isključivo na male i neprimjetne uzorke. Ipak, ako je glavni cilj prostranost, veće je uzorke najbolje ograničiti na manje detalje poput posteljine, ukrasnih jastuka ili sjenila za lampe. 

Isto tako, ako malu prostoriju pokušavate učiniti prozračnijom, obratite pozornost na tkanine. Teški materijali su predivni, ali često nisu pravi odabir – birajte prozračne, lagane tkanine koje propuštaju svijetlo i ne zatvaraju prostor. Isto tako, ako se želite zadržati na neutralnim tonovima i ne želite uzorke, različite teksture u tonalnim bojama dat će osjećaj dubine i osobnosti.

7. VERTIKALNO / HORIZONTALNO

Naglašavanje vertikalne linije daje nam dojam višeg stropa, što rezultira osjećajem otvorenije i veće prostorije. To se može postići visoko postavljenim zavjesama koje padaju do poda, vertikalnim nizanjem dekoracija ili zidnih okvira, vertikalnim nanosima boje, adekvatnim namještajem, kao i visokim prozorima.

Ako vam nedostaje mjesta za pohranu pa ne možete birati niži namještaj, preporučaju se ugradbeni ormari ili eventualno police za knjige koji idu od poda do stropa. Daju vam puno prostora za pohranu, a ujedno ste naglasili visinu prostorije bez da ste podijelili prostor (kao što bi to učinili s višim namještajem koji ne ide do stropa).

S pažljivim naglašavanjem horizontalne linije također se može postići željeni efekt, budući da nam osjećaj prostranosti daje skoro sve što oko tjera da „putuje“ po prostoriji. To se može odnositi i na panele, ukrasne lajsne, okvire i dekoracije.

8. Riješite se natrpanosti!

Za kraj ide jedan najlakši, a ujedno najteži korak! Mali prostori imaju jednog glavnog neprijatelja – nered i hrpu nakrcanih stvari. Prostoriju ništa ne može učiniti manjom kao što to čini natrpanost. To ne znači da ona treba biti prazna i sterilna, ali previše stvari zatvara prostor i postiže se kontraefekt. Odaberite nekoliko slika, dekoracija i uspomena, a ostalo maknite iz vidokruga. Definitivno najteže! 🙂

Sada kada stan djeluje veće i prozračnije, imaš viška prostora za uživanje. Ako te zanima kako stvoriti hygge atmosferu u domu, pročitaj ovih 10 prijedloga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *