Uređenje malih gradskih balkona: ljeto u gradu može biti gušt

Balkoni ne bi trebali služiti samo za sušenje rublja ili kao mini spremište. Ako imamo par kvadrata gušta više na raspolaganju, zašto ih ne iskoristiti?

Idealan scenarij bi bio zamijeniti te naše balkone za plaže i terase na moru. Kako puno toga u ovoj godini ipak nije idealan scenarij, ima nas koji većinu ljeta ipak provodimo na kontinentu – u gradovima – u stanovima s malim balkonima – po mogućnosti u onim dijelovima grada koji nisu nešto naročito zeleni.

Većinu gradskih balkona čini svega nekoliko kvadrata pa često nemamo volje potruditi se da on izgleda onako kako bismo željeli što je apsolutna šteta!

Mali balkoni ne bi trebali služiti samo za sušenje rublja, odlaganje ili kao mini spremište. Ako imamo par kvadrata gušta više na raspolaganju, zašto ih ne iskoristiti? Osim toga, zadnjih nekoliko mjeseci velik broj nas radi od kuće, a uređeni balkon može biti idealno mjesto za napraviti pauzu i stvarno udahnuti miris ljeta.

Zato, za sređivanje malih gradskih balkona treba nam sljedeće:

1. Balkonski namještaj

Kada birate balkonski namještaj, odličan izbor može biti mali slatki stol i stolice koje ne zauzimaju puno mjesta, a izgledaju efektno i mogu se kombinirati s ostalim dekoracijama u stilu kojeg preferirate. Ako je balkon vrlo malen, možete odabrati stol polukružnog oblika koji se montira na zid i može se sklopiti (IKEA ima dobru ponudu takvih rješenja).

Kako volim kombinaciju industrijskog i boho stila, prošle godine sam izabrala IKEA set koji se odlično uklopio jer je sklopiv i ne zauzima puno mjesta, a cijena je vrlo pristupačna. Ne znam je li to jako dobro ili jako loše, ali mjesec-dva kasnije, tu kombinaciju počela sam viđati na terasi svakog petog „slatkog“ kafića i na svakoj desetoj fotografiji na Pinterestu:

Osim toga, možete i uzeti nekoliko paleta koje ćete dopuniti s vrtnim jastucima za sjedenje. To je vrlo praktično i popularno rješenje koje odgovara svakom stilu – samo odaberite jastuke u željenim bojama i dodajte pokoju ukrasnu jastučnicu da postignete dojam razigranosti (ipak je ljeto). Osim paleta, neki na balkone stavljaju staru kutnu garnituru (ako nije glomazna) ili sanduke s jastukom za sjedenje, što također nije loša ideja.

Naravno, nikad popularniji namještaj od ratana također je super stvar. Uz to kombinirajte druge prirodne materijale i bijelu boju kako bi postigli prirodni ljetni izgled.

Konačno, ako vam to balkon dozvoljava, ljuljačke i viseće ležaljke (hammock) su d i v n a varijanta! Ne ide ljetnije od toga.

2. Biljke i slatke tegle

Može li bolje od malog gradskog balkona koji nalikuje na mini džunglu? Ne! ? Dodajte što više zelenila i probajte planski kombinirati izgled tegli kako bi postigli stilsku usklađenost (ako vam to nije važno, samo spontano!). Ako možete, okačite i viseće tegle za cvijeće o strop, a ovdje odlično mogu poslužiti i macrame ukrasi.

Za male balkone je odlična opcija i vertikalni vrt uz zid – osim što predivno izgleda, ne zauzima puno mjesta. Samo, kad birate biljke, vodite računa o orijentaciji vašeg balkona i količini svjetla koju vaše biljke trebaju.

3. Ljetne lampice i rasvjeta

Ljetne lampice su apsolutno neizbježne jer stvaraju predivan ugođaj bez kojih to nije to. Preporuka je da potražite lampice koje su baš za vanjsku upotrebu jer su te vodootporne pa ne morate trčati svako malo i micati ih od kiše. Osim toga, za savršen ambijent dodajte fenjeriće, svijeće i solarne visilice.

4. Teksture

Dodajte neke jastučnice u boji ili sa zanimljivim uzorcima, stavite pokoji ukras na zid, ubacite neki mali tepih da izgleda udobno (preporuka je da bude za vanjsku upotrebu jer – kiša). Ako vas vaša balkonska ograda ne sklanja od znatiželjnih pogleda i to vam smeta, pogledajte na primjeru niže kako pristupačna trstika može izgledati efektno.

Uzmite ove fotografije kao inspiraciju (ne morate ga nakrcati s baš toliko stvari), pratite ovih 4 koraka i – voilà – vaš balkon je sređen! ♡

P.S. Ako vas zanima više o namještaju i ukrasima od ratana, zašto su toliko popularni i kako ih kombinirati, pročitajte Ratan u domu: povratak popularnog materijala.