Zidna galerija: kako je kreirati u 5 jednostavnih koraka

Zidne galerije jedan su od vječnih trendova koji savršeno upotpunjuju dom.

Zidna galerija jedan je od najlakših načina kako u neki prostor unijeti vlastiti stil i osobnost. Uz to, idealno je rješenje kada želimo brzinski osvježiti prostoriju, prikriti pojedine mane zidova ili popuniti njihove praznine. Ali, da bi krajnji rezultat stvarno bio wow, galeriju trebamo isplanirati unaprijed, u čemu nam pomažu sljedeći koraci.

Zidna galerija u spavaćoj sobi

1. Određivanje pozicije

Iako je najčešće viđamo u dnevnim boravcima, zidna galerija odlično izgleda u svakoj prostoriji pa je tako odlično rješenje za spavaće sobe, ured, dječje sobe, pa čak i kupaonice i toalete.

Kako bi posteri došli do izražaja, najbolje ih je planirati na što praznijim zidovima. Nakon što odaberemo lokaciju, mjerimo zid kako bi definirali najprikladniji raspored okvira. Na tu odluku utječe i kako je naš dom uređen, je li namještaj glomazan, imamo li puno praznog prostora, je li stan u potkrovlju, itd.

Kod pozicioniranja zidne galerije, zlatno je pravilo da bude ugodna za oko. Zato, evo konkretnih savjeta:

  1. Preporučljivo je koristiti muzejsko pravilo, prema kojemu udaljenost od poda do sredine okvira iznosi oko 160 cm. Druga varijanta je da središnja točka galerije bude u visini očiju.
  2. Nekoliko centimetara „gore-dolje“ u rasporedu može itekako utjecati na vibru prostorije. Ako želimo postići prozračan, „nenakrcan“ izgled prostorije, jedan od savjeta je da minimalna udaljenost okvira od stropa, kutova ili namještaja poput sofe bude 20-25 cm. Ako nam je prioritet kohezija i udobnost prostorije, okvire mičemo nekoliko centimetara bliže sofi ili komodi.
  3. Ako želimo postići uniformirani izgled, poželjno je da su okviri u istoj boji, a između njih jednaki razmaci. Ako je cilj postići spontanost i boho vibru, najbolje je ići na različite širine razmaka između različitih okvira.
  4. Ako imamo masivni namještaj, poželjno je birati veće okvire jer će se manji posteri izgubiti u prostoru.
  5. Obično se ne savjetuje raditi galeriju blizu TV-a, već iznad sofe, uzglavlja kreveta, kamina, blagovaonskog stola ili komode.
  6. Neka barem jedan zid u prostoriji ostane prazan kako bi se oči odmorile i kako bi ostale dekoracije jače došle do izražaja.
  7. Konačno, ako pomoću galerije želimo postići vizualno viši strop, okvire bismo trebali nizati vertikalno. Ako želimo vizualno proširiti zid, savjetuje se horizontalno nizanje okvira.

2. Određivanje stila

Kod velikih zidnih galerija, poželjno je koristiti jedan ili maksimalno dva stila, ovisno o uređenju našeg doma. Kod odabira stila, najvažnija je dosljednost prostoriji u kojoj se nalazi pa tako trebamo odlučiti:

  • ide li uz naš namještaj asimetrični raspored ili pravilna mreža okvira;
  • odgovara li prostoriji monokromatska paleta ili vibrantne boje;
  • hoće li okviri biti jednaki ili će se razlikovati u boji i debljini.

Ujednačene galerije mogu težiti minimalizmu i eleganciji, dok nekoliko postera jarkih boja i par crno bijelih fotografija različitih dimenzija mogu rezultirati eklektičnom vibrom.

3. Odabir palete boja i/ili teme

Osim ako želimo postići potpuno eklektični dojam, idealno je držati se ili zajedničke teme ili palete boja (ili oboje). Na taj način, zidna galerija postiže estetsku koheziju, koju možemo ili razigrati s nepravilnim rasporedom ili uniformirati pomoću simetrije.

Kada smo kod boje zidova, bijeli zidovi najčešća su pozadina za zidne galerije jer omogućavaju bojama i uzorcima da dođu do izražaja. Osim bijele, poželjne su i nježne nijanse koje imamo u odabranoj paleti boja. Dakle, ako je dominantna boja na našim posterima zelena, odlično bi joj pristajala svjetlija nijansa sa zelenim podtonom – na taj način podižemo i zaokružujemo cjelokupni izgled galerije. Osim svijetlih, neutralnih zidova, moj su favorit i tamni zidovi poput tamno zelene.

Nakon što smo okvirno definirali što želimo ovisno o bojama, stilu i prostoru s kojim raspolažemo, zidna galerija napokon može dobiti svoj konačni izgled.

4. Kreiranje rasporeda, sheme ili planograma

Kako god ih zvali, postoje već unaprijed definirane šablone koje olakšavaju odluku kako rasporediti okvire u skladu s prostorom. Neke od njih su sljedeće:

Pravilna mreža

Ravne, čiste linije idealne su za sve koji vole red i pravilni raspored u domu. Pravilna mreža okvira stvara formalniji i unificiraniji izgled koji pristaje klasično uređenim, ali i modernim prostorijama. Takva metoda prostor čini balansiranim i elegantnim, a za postizanje harmonije poželjno je koristiti okvire istih veličina.

Najčešće su grupirani po tri postera u jednom redu – ako imamo niži strop, okviri mogu biti grupirani u jedan red, a ako je strop viši ili normalne visine, možemo nanizati više redova.

Pravilni raspored monokromatskih postera idealan je za male urede kod kuće jer nas ne ometa prilikom rada, a odmara oči. Ovakav raspored ne nudi razigranost i spontanost, ali je savršen za postizanje čistog, modernog izgleda.

Isto tako, za postizanje elegantnog dojma u klasično uređenim prostorijama, radimo veće razmake između okvira, dok za urbani, edgy izgled biramo zbijenije, velike okvire poput sljedećeg primjera.

Postizanje ovakvog rasporeda okvira može biti izazovno jer za postizanje simetrije sve mora biti u milimetar točno. Zato, najbolje je koristiti sve moguće metode provjere prije nego što zabijemo prve čavliće u zid!

Asimetrična zidna galerija

Asimetrična shema vrlo je popularni raspored okvira jer prostoriji daje osjećaj kreativne dinamike i energije. Okviri su različitih veličina, a zajednička točka su ili tema ili paleta boja. Iako je riječ o spontanijem rasporedu, kompozicija bi trebala ostati relativno pravilna, zbog čega razmaci između postera ne bi trebali biti preveliki (7-10 cm).

Iako na prvu tako ne djeluje, iza te spontanosti najčešće stoji puno planiranja i preslagivanja. Ako si želimo olakšati postizanje „nasumičnog“, ali skladnog rasporeda, potrebno je odabrati jednu vertikalnu ili horizontalnu os oko koje će se nasumično ravnati okviri. Ovo je odlična opcija ako težimo simetriji, ali ne želimo strogu mrežu jednakih okvira. Prednost ovakvog rasporeda je to što nam ostavlja dovoljno mogućnosti za daljnje širenje galerije.

Kutna zidna galerija

Ako postoji koji prazan kut u domu, ovo je jedno od najboljih i najchic rješenja! Poželjno je i za manje prostorije jer dodaje dimenziju dubine.

U kutnim varijantama preferiram monokromatsku kombinaciju postera, bilo da su apstraktni uzorci, tekst ili elementi iz prirode. Ako nisu crno bijeli, poželjno je da su boje ujednačene jer kutovi trebaju zadržati osjećaj ravnoteže. ?

Police za okvire

Ako želimo zadržati potpunu fleksibilnost prilikom organiziranja okvira i postera, postoje uske police koje su namijenjene upravo postavljanju okvira. Ne zauzimaju puno prostora, a daju nam slobodu mijenjanja rasporeda bez učestalog bušenja zida. Preporuka je da okviri budu različitih veličina kako bi se postigao slojevit izgled galerije, a možemo ih kombinirati i s drugim dekoracijama i uspomenama.

Naslonjeni oversized posteri

Jedan od posljednjih trendova su ogromni okviri, bilo obješeni ili samo naslonjeni na zid. Ako su dovoljno veliki, mogu također stajati samostalno na podu, što daje dojam umjetničke nedovršenosti. U tom slučaju, prostor oko „overzised“ okvira trebao bi biti neutralan i nenatrpan kako bi posteri mogli doći do izražaja.

Ovo je idealno rješenje ako imamo u potpunosti neiskorišten zid, a ne želimo ga zatvarati s dodatnim komodama. Nekoliko ogromnih okvira različitih dimenzija “nonšalantno” poslaganih uz zid uz pokoju biljku može biti vrlo trendi i osvježavajuće – samo, ne preporučaju se u blizini male djece 🙂

Zidna galerija s poravnanjem

Ovakav raspored se koristi kada imamo dosta širok zid koji treba prekriti zidnom galerijom, a poravnanje po gornjoj liniji vrlo je prirodno oku pa svaki poster dobiva potrebnu pažnju.

Poravnanje po donjoj liniji nam omogućava naknadnu nadogradnju galerije, a usprkos nepravilnom rasporedu, odaje dojam organiziranosti.

5. Testiranje zidne galerije

U slučaju da dio postera već imamo pa zidnu galeriju ne radimo ispočetka, uvijek se predlaže posložiti postere na pod i kombinirati ih sve dok ne postignemo željenu estetiku.

Ako je planiramo od temelja, a sve postere ili fotografije imamo u digitalnom formatu, predlažem da šablone vrtite na računalu kako bi razvili baš one fotografije s kojima postižete željenu cjelinu. U mom slučaju, neke sam fotografije besplatno preuzela s web stranice Unsplash (važno je preuzeti najveću rezoluciju), a neke sam postere kupila kao digitalni print nakon što sam utvrdila da će odgovarati galeriji.

Također, prije nego što okvire objesite na zid, preporuka je na zidu imitirati galeriju pomoću papira u veličini okvira i zaštitne ljepljive trake koja ne ostavlja trag.

P.S. Dobra vijest: kako bih vam olakšala planiranje, uskoro ćete moći preuzeti interaktivne šablone za kreiranje zidnih galerija!

Osim toga, zidne galerije više ne čine samo posteri – sada je aktualno na zidove stavljati razne dekoracije zajedno s fotografijama, o čemu ćete imati prilike čitati uskoro!

A do onda, ako su vam prilikom gledanja svih ovih galerija zapali za oko popularni one line posteri, pročitajte tekst One line apstraktni crteži lica: gdje kupiti dekoracije s popularnim uzorkom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *