BOHO STIL: Što je to?

Da bi volio boho, danas više ne moraš biti nomad, gipsy, ili hippie.

Ako za što možemo reći
više je više“, onda je to boho stil!

Boho stil uređenja doma, boho stil uređenja interijera

Boho (boemski, bohemian, boho chic) stil svoju je inspiraciju našao u umjetnicima i slobodnjacima – pokreću ga svi oni koji žive nekonvencionalno i teže nomadskom životu.

Prisutan je desecima godina, ali nikad nije bio tako popularan kao što je danas. Unazad par godina, postao je jedan od omiljenih trendova u interijeru, a omilio se svima nemirnog duha koji teže putovanjima i upoznavanju različitih kultura.

Ukrasi inspirirani drugim kulturama, biljke, prirodni materijali, zemljani tonovi i vibrantne boje, suprotstavljeni uzorci, metalni okviri, elementi zemlje i nebeskih tijela, spiritualna vibra – sve to čini cjelinu boho interijera koji zrači toplinom i udobnosti.  

Kratka povijest: kako je nastao?

Pojam boho skraćenica je riječi bohemian, odnosno francuske riječi bohémien. Ona zapravo predstavlja romske nomade (eng. gypsies) za koje se vjeruje da su u Francusku došli iz češke pokrajine Bohemia.

U 19. stoljeću, boho (bohemian, boemski) se također počeo pripisivati umjetnicima iz Francuske, a potom i Europe. Takozvani boemi bili su siromašni, marginalizirani umjetnici koji su vodili nomadski život i lutali od jednog do drugog europskog grada.

Među širom masom postao je popularan 60ih i 70ih godina 20. stoljeća kada se počeo širiti hippie pokret.

Obilježja boho stila u interijeru

Bohemijski stil uređenja

Danas ne moraš biti nomad, gipsy ili hippie da bi volio boho.

Uz sve karakteristike koje mu se godinama pripisuju, isto bih tako rekla da boho dom više ne mora prštati šarenilom i nije nužno eklektičan i natrpan.

Istina je da boho trend ne “trpi” minimalizam i potpuna je suprotnost skandinavskom stilu, ali sve češće možemo vidjeti bijelu boju kao njegovu polazišnu točku. Na nju se nižu dodatni slojevi tekstura i boja, a taj pomno osmišljeni raspored na kraju treba djelovati prirodno.

Ipak, uz sve češću bijelu boju i neizbježne zemljane tonove, boho stil obožava vibrantne boje poput zelene, jarko plave i narančaste. Ako težite trendovima, trenutni hit su marokanski uzorci i nijanse poput terra cota boje koja je preplavila baš sve što možemo zamisliti.

Boho stil uređenja doma

Kulturalni utjecaji vidljivi su i u uzorcima koji krase razne detalje, prekrivače, tepihe, ukrase, pa čak i namještaj. Orijentalni, afrički, istočnjački, južnoamerički – sve su to uzorci koje možemo vidjeti u tipičnom boemskom domu.

Osim kombiniranja uzoraka, boho stil obožava spoj različitih tekstura na jednom mjestu. Tako su prirodni materijali poput pamuka, lana, drva, konoplje i pruća najviše zastupljeni, a najljepše ih je kombinirati uz makrame, mandale na zidovima i pokoju egzotičnu biljku.

Palme, pampas trava, kaktusi – jedno od rijetkih pravila je da zelenila nikad, ali nikad previše!

Ima li svaki boho dom baš tu vibru?

Hoće li vaš prostor biti prepun šarenila ili će težiti zemljanim tonovima i zelenilu, to ovisi o vašem stilu. Ono što je odlično kod ovog uređenja doma je njegovo podnošenje svega što nije dosadno i hladno!

Ipak, spajanje velikog broja detalja i tekstura u jednom prostoru može svoriti osjećaj napetosti i tenzije, a to je važno izbjeći jer boho stil toliko volimo upravo zbog osjećaja topline, opuštenosti i udobnosti. Ako vaš dom još uvijek nema tu opuštenu, cool vibru, probajte pretražiti fotke koje će vam pomoći da lakše ulovite “obrazac”.

Naravno, pokoji savjet i divnu fotkicu moći ćete naći i na ovom blogu! ♡

P.S. Ako vas zanima jedan od prirodnih materijala u boho stilu: ratan, pročitajte Ratan u domu: povratak popularnog materijala.