Macrame tehnika: nezaobilazni trend koji nas vraća u 70-e

Macrame tehnika ponovno je hit!

Postoji jedan nezaobilazni ukras koji se udobno smjestio na sve boho zidove, a riječ je o macrame-u. Poput ostalih boho trendova koji su bili vrlo popularni u 70-im godinama, macrame tehnika uvjerljivo je jedan od najvećih trendova povratnika ove godine. A ono što je najvažnije, danas izgleda bolje nego ikad!

Što je zapravo macrame? Macrame je stara tehnika vezanja čvorova, a ovisno o vrsti i kombiniranju čvorova, nastaju različiti uzorci i predmeti koji mogu biti dekorativni ili funkcionalni.

Tom tehnikom izrađuju se razni zidni makramei, ukrasi za stolove i stolice, nakit, torbe, viseće lončanice za cvijeće, pa čak i držači za police i viseće ljuljačke. Najbolje se uklapaju u domove koji imaju prirodnu i opuštenu vibru, zbog čega ih je odlično kombinirati s biljkama i elementima drva. Na taj način se postiže šarmantan, vintage štih zbog kojeg dom postaje (ili ostaje) ugodan i udoban.

Macrame tehnika – kako, gdje, zašto?

Ova tehnika datira još iz 13. stoljeća, a pripisuje se arapskim tkalcima koji su koristili ukrasne čvorove kako bi dovršili labave krajeve ručno tkanog tekstila. Vezanje čvorova i ukrašavanje teksila također je bio jedan od najdražih hobija u viktorijansko doba, a iduće veliko pojavljivanje macrame tehnike bilo je 70-ih godina prošlog stoljeća. Za njezinu popularnost bio je najzaslužniji hippie pokret, odnosno boho stil.

Popularne macrame dekoracije

Često pitanje je što staviti na zidove koji zjape prazni. Ako vam se sviđaju ovakve dekoracije, idealno rješenje su zidne makrame koje su zbog svog efektnog izgleda jedne od najpoželjnijih ukrasa. Odlično se uklapaju u razne stilove, od rustikalnog do skandinavskog.

Osim zidnih makrama, iznimno su popularne i viseće lončanice za cvijeće jer domu pružaju razigranu crtu i odskaču od uobičajenog uređenja. Divna su opcija za dnevni boravak, balkone i terase. Ovisno o vrsti čvorova, postoje različite varijante, a isto tako možete birati i želite li drvenu / metalnu podlogu ili ne.

Makrame ne moraju biti isključivo dekorativne prirode. Primjerice, zašto ne odabrati viseće ležaljke?

Ako ste više fan jednostavnijih macrame varijanti, možete odabrati podloške za čaše i tanjure ili pak jastučnice s macrame dizajnom.

Osim toga, meni su jedne od najljepših dekoracija ogledala s macrame okvirom, kao i neobične dekoracije za dječju sobu.

Naravno, osim dekoracija za dom, postoji ogroman izbor modnih dodataka. Što god vam padne na pamet, netko već vjerojatno izrađuje – nakit, cekeri, torbe, obuća, ukrasi za kosu, i sl.

Fantea Macrame

Jedan od razloga zašto je macrame toliko popularan jest i porast potražnje za ručnim radom i proizvodima kojima znamo podrijetlo. Kako su mnogima ručni radovi postali jedan od prioriteta prilikom kupnje, ovaj je trend od spretnih kreativaca napravio mikro poduzetnike.

Jedna od naših poznatih kreativaca je Mateja Fanuko, vlasnica uspješnog macrame brenda Fantea. Na njezinom Instagram profilu ne kupujete samo predivne macrame dekoracije, već ujedno pronalazite inspiraciju i želju za boljim razumijevanjem što je macrame i kako se izrađuje.

Fantea - makrame zidne dekoracije

Kako je riječ o opuštajućoj aktivnosti, na njezinom profilu možete pronaći tutoriale kako ih samostalno izrađivati, a drži i radionice macrame tehnike koje možete upisati ako se planirate ozbiljnije baciti u taj hobi.

Fantea - makrame držači cvijeća

Ono što kod Mateje naročito oduševljava je širok spektar macrame dekoracija. Osim zidnih makrama, izrađuje i police, držače za cvijeće, vezove za poklone, ukrase za vaze, privjeske za ključeve, macrame “kičanke”, podmetače za stol i božićne ukrase, kao i meni osobno najdraže naušnice, cekere i pletene listove na drvenim kolutovima. Ne postoji dom u koji se barem neka od tih dekoracija ne bi mogla uklopiti.

Fantea Macrame - makrame listovi
Fantea Macrame - makrame na zidu

P.S. Ako vam se sviđaju makrame, a zanimaju vas boho vjenčanja, bacite oko na tekst Macrame dekoracije za boho vjenčanja. Ako niste sigurni što je boho, a htjeli bi pročitati više o jednom od najpopularnijih stilova uređenja, kliknite na Boho stil: što je to?