Color blocking: sve što trebate znati o trendi kombinacijama boja

Kada želite u svoj dom unijeti nešto uzbudljivo, a bez velikih (i često skupih) preinaka, color blocking je odlična stvar!

Kada ulazite u neku prostoriju, odvažne boje jedna su od prvih stvari koje ćete uočiti. Dobra kombinacija boja na zidovima može učiniti mnogo za interijere – ima moć promijeniti percepciju namještaja, kao i kompletne prostorije. Zato, ako ste razmišljali o tome kako osvježiti prostor u kojem često boravite, a da pritom ne radite veće i skuplje preinake, za to postoji savršena tehnika – color blocking.

Osim toga, dokazano je da boje utječu na raspoloženje. Zašto ne podići raspoloženje čitajući o njima? 🙂

Color blocking uređenje prostora
Color blocking tehnika, izvor: Canva

Što je uopće color blocking?

Trendovi iz svijeta mode često pronađu put do svijeta interijera, pa je tako i color blocking postao vrlo popularna tehnika za osvježavanje monotonih uređenja. Poput ostalih trendova iz 70-ih i 80-ih godina, color blocking je jednako poželjan u suvremenim kao i u retro stilovima.

Color blocking je tehnika kombiniranja dviju ili više izražajnih boja koje se međusobno suprotstavljaju. Cilj je razbiti prostor pomoću boja u obliku blokova, odnosno različitih geometrijskih uzoraka. Zvuči malo matematički, ali riječ je o jednom od najlakših, a opet najupečatljivijih načina za unošenje osobnosti i boja u dom.

Primjerice, ako cijelu sobu obojimo u tamno plavu boju, boravak u toj sobi mogao bi nam biti nelagodan. Ali, kada bismo ubacili blok te nijanse i kombinirali ga s drugim bojama, krajnji bi rezultat mogao biti osvježavajuć i zabavan.

U svakom slučaju, jedan od ključnih savjeta je kombinirati neparan broj boja – to su najčešće dvije glavne boje koje stvaraju color blocking i jedna neutralna poput bijele ili bež, čija je funkcija primiriti efekt kontrasta.

Koje boje izabrati za željeni efekt?

Kada tražimo primjere color blocking-a u interijerima, najčešće se ističu hrabri izbori boja koji stvaraju upečatljiv vizualni identitet. Ovdje govorimo o kombinaciji komplementarnih boja, kao i o spojevima na prvu nespojivih nijansi.

Takve su kombinacije zanimljive na fotografijama, ali predstavljaju vrlo smjeli izbor za prostorije gdje provodimo većinu dana. Zato je sve češći color blocking nježnijih i zagasitih tonova u elegantnim interijerima, a zanimljive su i monokromatske kombinacije kojima se postiže moderan i minimalistički izgled.

Idemo redom, konkretno!

Kontrasti i nespojivi spojevi vibrantnih boja

Ovo je idealna opcija za sve one koji su skloni jarkim bojama, vole energične prostore i teže izražavanju kroz neobične i hrabre kombinacije.

Riječ je o snažnim kontrastima različitih kombinacija blokova i oblika, a jedna od sigurnijih formula za balans je – jedna jarka, jedna zagasita i jedna neutralna boja. Na taj se način maksimizira efekt svake boje, a ovakve kombinacije imamo prilike vidjeti i u mnogim interijerima čija je inspiracija retro estetika i visoka moda.

Konkretno, za uspješni color blocking je preporučljivo kombinirati boje u prema krugu boja, samo treba voditi računa da ih se primiri s drugim detaljima u prostoriji. Tako možete birati:

  • komplementarne boje – boje koje se nalaze na suprotnim stranama kruga boja, poput žute i ljubičaste, plave i narančaste, crvene i zelene
  • analogne boje – susjedne boje koje se nalaze lijevo ili desno od glavne boje
  • (meni najdraže) kombinacije poput: crvena i roza, crvena i narančasta, roza i narančasta, plava i zelena, plava i žuta, zelena i roza.
  • bilo koji drugi spoj!

Color blocking suptilnijeg karaktera

Kombinacije pastelnih nijansi neće rezultirati toliko dramatičnim efektom, koliko će postići bolju koheziju prostorije i olakšati kombiniranje namještaja i dekoracija.

Za kreativnu notu prostorije poželjno je suprotstavljati nježne, pastelne tonove i geometrijske oblike koji zadržavaju pažnju oka.

Color blocking za monokromatske ljubitelje

Iako je color blocking nastao na temelju vibrantnih boja, monokromatski blokovi mogu biti jednako upečatljivi kao jarke kombinacije. Monokromatski blokovi zapravo predstavljaju nijanse jedne boje koje se postižu dodavanjem bijele ili crne, a takav način ujedno je najlakši za kreiranje color block-a u domu.

Ako želimo postići umirujući dojam, poželjno je odabrati neku manje intenzivnu boju i nizati nekoliko pripadajućih nijansi (jedna svjetlija, jedna tamnija i jedna neutralna).

Za postizanje dramatičnog izgleda, poželjno je suprotstaviti crnu i bijelu, čiji se efekt može umiriti dodatkom sive ili bež boje. S obzirom na snažan kontrast i čestu prisutnost geometrijskih oblika, takva prostorija ujedno dobiva notu suvremenog minimalizma.  

Kako sve možemo postići color blocking?

Neovisno o tome jesmo li skloni velikim promjenama i dramatičnim kontrastima ili tražimo suptilnije načine za uvođenje ovog trenda, color blocking možemo unijeti u svoj dom na sljedeće načine.

1. Dekoracije

Ako ne želite ulaziti u velike, trajne ili skupe preinake, najlakše je opremiti dom kontrastnim detaljima koji se ističu. Primjerice, ako imate svijetlu sofu, dodajte tamne ukrasne jastučiće. Na svijetle zidove okačite postere vibrantnih boja koje su međusobno komplementarne. Osim toga, možete dodati dvobojne, color blocking zavjese i dekore.

Jedna od opcija je i da color blocking tehniku primijenite na svom blagovaonskom stolu. Uz jednu neutralnu nijansu, kombinirajte nekoliko kontrastnih boja posuđa i stolnih dekoracija – dopunite stol sa cvijećem, vazama, salvetama, svijećnjacima i svijećama.

Na ovaj se način možete igrati s uzorcima i teksturama u kojem god dijelu doma, zbog čega ova tehnika poprima dublju dimenziju. Primjer je statement tepih s geometrijskim oblicima, koji podiže neutralni prostor i ostavlja dojam razigranosti i eklektičnog stila.

2. Namještaj

Color blocking se može postići i kombiniranjem namještaja u jarkim bojama, pa tako kupnja sofe u plavoj, zelenoj ili žutoj boji može u potpunosti promijeniti izgled vašeg dnevnog boravka.

Svako unošenje boja u prostoriju može napraviti promjenu, pa tako i jarka fotelja, komoda ili blagovaonske stolice koje kontriraju kuhinjskim elementima.

Ovaj trend viđamo i kod dvobojnih kuhinja gdje imamo sukob između gornjih i donjih elemenata, a jedna od mogućnosti je suprotstavljanje zidova i elemenata kao na fotografiji niže.

Zidovi

Konačno, došli smo do najpopularnijeg dijela – color block zidova! Takva promjena neće proći neopaženo, neovisno idemo li na dramatičan efekt i podjelu jedne prostorije na više manjih blokova ili pak koheziju pomoću suptilnoh toniranja zidova.

Jedna od najjednostavnijih opcija je obojiti jedan ili dva naglasna zida u dvije kontrastne nijanse i dodati odgovarajuće detalje koji bi te boje povezali s ostatkom prostorije. Ali, ne bismo bili tu da tražimo samo najjednostavnije opcije, zato evo nekoliko upečatljivih prijedloga:

1. Horizontalni blokovi

Horizontalni blokovi vizualno proširuju prostore koji su manji i uži, a prostorije s visokim stropom čine ugodnijim i „udobnijim“. Osim toga, ovakav naglasak zida je odličan kada želimo skrenuti pozornost na određeni dio prostorije koji je često zanemaren.

2. Vertikalni blokovi

Budući da vertikalni blokovi privlače pogled prema gore, ovo je odličan trik kada želimo vizualno povisiti strop.

Najčešće služe za isticanje dekorativnih elemenata, fotografija i postera na tom dijelu zida, a odličan su izbor i za kućne urede gdje je radni stol smješten uza zid.

3. Pola-po-pola

Jedna od jednostavnijih opcija je obojiti gornju polovicu zidova u neku neutralnu boju, a donju polovicu u jarku ili tamnu nijansu. Za elegantan dojam, prijelaz između boja može biti pravilna crta, dok nepravilan prijelaz kreira opušten izgled. Možemo otići i korak dalje pa obojati samo donju trećinu zida u izražajnu boju i izjednačiti je s bojom poda.

4. Stropni blokovi

Kako color blocking nije ograničen samo na zidove, popularni su i blokovi koji se nastavljaju na strop. Ovakva su rješenja odlična u spavaćim sobama, naročito ako ne znamo stati na kraj bjelini. Prostor za krevet se može na zanimljiv način uokviriti pomoću vertikalnog poteza boje u širini kreveta. Također, ovakva tehnika predivno ističe rasvjetne elemente i detalje poput štukatura.  

5. Geometrijski oblici

Geometrijski oblici u prostoriji oslobađaju kreativnost pa tako ovisno o kombinaciji oblika, prostori mogu izgledati nježno, funky, retro ili moderno. Prema tome što želimo postići, moguće su kombinacije kvadrata, pravokutnika, trokuta i ovalnih oblika.

Jedna od popularnijih opcija je obojani luk iznad kreveta koji djeluje kao njegovo uzglavlje, a color blocking je također divna opcija za dječje sobe jer im pruža potrebnu dozu razigranosti i vedrine.

U zadnje vrijeme također su popularna vrata u boji, a neki su otišli korak dalje i obojali pravokutnik koji djelomično zahvaća vrata i okolne zidove i time ostavlja dojam „pomaknutih vrata“.

Ako želite dodati jarke boje, ali ne na velikoj površini, potražite mjesto u domu na kojima bi snažne boje djelovale neobično – poput radijatora, okvira prozora, radnih površina u kuhinji ili dovratnika.

Color blocking: mudrosti

Nakon mora ideja i primjera, jasno nam je da nema točnih i pogrešnih kombinacija. Sve se svodi na naše ideje, omiljene boje i razinu do koje nam je ugodno eksperimentirati s bojama u domu. 

Ako vam se sviđa ovaj trend, ali ne želite puno eksperimentirati, predlažem da ga isprobate u obliku zidne galerije. Kombinirajte postere u odnosu na odabrani zid – ako je zid jarke boje, posteri bi trebali biti komplementarne boje, i to prilično ujednačeni kako bi stvorili cjelovit kontrast zidu. Ako je zid neutralne boje, kombinirajte postere koji se međusobno suprotstavljaju i tako stvaraju color blocking efekt.

Budući da je zidna galerija jedan od najlakših načina za testiranje color blocking-a, pročitajte Zidna galerija: kako je kreirati u 5 jednostavnih koraka.