Grandmillennial u interijeru: novo ruho starih trendova

Grandmillennial uređenje upotrebljava stare stvari i retro namještaj u suvremenom domu i na taj način kreira moderni prikaz prošlih era.

Sjećate li se koliko se pričalo o hipsterima? Dugo smo slušali o mladim ljudima koji stvaraju svoj stil temeljen na old-school odjeći i dodacima jer odbijaju sve što je konvencionalno i komercijalno. Umjesto hipstera, danas je aktualan nešto drugačiji pokret, a naziva se Grandmillennial. 

Retro pisaća mašina: grandmillennial stil uređenja doma

KAKO JE NASTAO GRANDMILLENNIAL?

Riječ je o stilu milenijalaca (naziv za generacije rođene 80-ih i i prve polovice 90ih godina) koji vole retro krojeve i vintage detalje. Drugim riječima, teže trendovima koje su nosile njihove bake.

Taj se trend prvenstveno manifestirao u načinu odijevanja, pa su tako aktualne retro cvjetne široke haljine, old-school naočale, retro ukosnice i naušnice na klipsu, berete, vunene veste u granny smeđoj boji i širi krojevi traperica. 

Nakon odijevanja, na red je došlo uređenje doma. Na Instagramu je to među prvima primijetila novinarka Emma Bazilian pa je tako osmislila naziv Grandmillennial, što je zapravo spoj engleskih riječi Grandma (baka) i Millennial (milenijalci).

Popularnost Grandmillennial-a u interijeru zapravo je protuteža minimalizmu koji je, prema mnogima, na čelu dizajna od ranih 1990-ih. Neki smatraju da je minimalistički dizajn postao repetitivan i bez puno mogućnosti za osobno izražavanje, dok Grandmillennial pršti od živosti i osobnosti.

Osim toga, sve više mladih uviđa probleme koji dolaze s konzumerizmom i postaju svjesni potrebe za održivom modom i očuvanjem okoliša. Tako je potražnja za vintage odjećom i namještajem u konstantnom porastu, a buvljaci i second-hand trgovine postaju glavna odredišta za kupnju. 

OBILJEŽJA GRANDMILLENIAL STILA UREĐENJA

Prostorije u Grandmillennial stilu imaju antikne i vintage elemente, ali postoji moderni tvist koji osigurava bezvremenski izgled. Za razliku od “bakinog” doma, današnji interijeri su planski uređeni i nisu toliko natrpani. Drugim riječima, ističe se selektivnost prilikom uređenja doma jer tanka je granica između ukusa i neukusa kada spajamo više “hrabrih” uzoraka, boja i stilova namještaja.

Iako se Grandmillennial pokret temelji na elementima prošlosti, to više nisu sobe kojih se sjećate iz djetinjstva. Ova ažurirana verzija uzima old-school trendove poput dužih stolnjaka i presvlaka s uzorcima, cvjetnih tapeta, pletiva i retro drvenog namještaja, no taman staje na ugodnom, nostalgičnom izgledu bez pretjerivanja i kiča. 

Tu dolaze do izražaja i gramofoni, ploče, pisaće mašine, polaroidi, vintage obrade fotografija i svi ostali retro detalji! Trenutno najpopularniji namještaj od ratana također je pun pogodak jer daje željeni spoj starog i modernog.

Ako ste primijetili, Grandmillennial se očitava i u dizajnu posuđa, jer uzorci s “bakinih” tanjura i šalica ponovno su u modi.

CVIJEĆE, CVIJEĆE I JOŠ MALO CVIJEĆA 

Kako u samoj srži Grandmillennial trenda leži odavanje počasti staromodnom tzv. “baka stilu” interijera (eng. “granny-style interiors”), veliki je naglasak stavljen na cvijeće. Dodaju se slojevi različitih cvjetnih uzoraka jedni na druge uz pomoć jastuka, tapeta i ostalih dekoracija.

Štoviše, ovdje tapete igraju veliku ulogu, i to upravo oni uzorci iz 70ih i 80-ih koji su već lagano pali u zaborav. 

GDJE NABAVITI GRANDMILLENNIAL STVARI

Grandmillennial je idealan stil za sve one koji vole posjećivati second-hand trgovine, antikvarijate i sajmove rabljene robe. Iako kod nas to nije razvijeno kao kada gledamo američke flea-market emisije, i dalje se mogu naći super stvari po niskim cijenama. To je idealan način za uštedu prilikom uređenja, naročito ako volite DIY projekte i make-over starog namještaja.

Osim toga, možda već imate takve stvari na tavanu ili garaži, samo niste razmišljali na koji način ih ukomponirati. Ne treba zaboraviti ni na dobar osjećaj jer smo iskoristili i osvježili stare stvari, umjesto da su završile na otpadu.

Na kraju, kao i sa svakim uređenjem, poželjno je da u postupku dodate i nešto svoje. Hoćete li se odlučiti za kompletni Grandmillennial stil uređenja ili ćete zadržati samo neke od simpatičnih vintage detalja, to ovisi o vašem osobnom stilu. 

Ako vam se sviđa ovaj stil, sigurno će vas zanimati nešto više o trenutno prirodnom ratanu, najpopularnijem materijalu ove godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *