Prirodni ratan u domu: povratak popularnog materijala

Ratan: od plastičnog vrtnog namještaja do najomiljenijih trendova koji se odlično uklapa u mnoge stilove.

Ratan (iliti rattan) – čista ljubav! Dok ga se zadnjih godina povezivalo s plastičnim vrtnim asortimanom ili starim bakinim namještajem, ratan je danas jedan od najomiljenijih trendova kojeg gledamo na insta fotografijama Balija i Tuluma.

Namještaj od ratana u domu

Jeste li znali da je ratan zapravo vrsta palme?

Raste u tropskim šumama Azije, Afrike i Australije, a najčešće se povezuje s estetikom Balija jer je u tom području najzastupljeniji. Riječ je o materijalu koji ima slična svojstva kao bambus, a namještaj čini vrlo laganim, snažnim i izdržljivim (zato ga se često miješa s bambusom i ostalim pleterima).

Povratak ratan trenda

Namještaj od ratana bio je vrlo popularan 70-ih godina, a njegov povratak povezuje se s ponovnim dolaskom boho stila i mode iz tog perioda: možemo reći da vintage namještaj i uzorci, makrame, okrugle naočale i trapezice jako vole ratan. ?

Nakon 70-ih, njegova popularnost je pala. Štoviše, ratan je postao omražen jer je previše “iskakao iz paštete” pa ga se dugo godina moglo viđati samo kod starijih generacija. Zato je stekao reputaciju grandma stila, odnosno materijala kojeg se viđalo kod baka i djedova. Ali, kako se vintage trendovi i stilovi ponavljaju svakih x godina, samo je bilo pitanje vremena kad će se ponovno vratiti u modu.

Kako kombinirati namještaj od ratana?

S obzirom na to da je prilagodljiv i prirodan, namještaj i ukrasi od ratana odlično se uklapaju u mnoge stilove. Ovisno o tome kako ga kombinirate, može biti minimalistički, moderan, vintage, chic ili boho. Odlično se uklapa u svijetle skandinavske domove, a savršen je odabir i za eklektične prostore koji pršte vibrantnim bojama.

Odlična stvar je to što ratan može biti dekorativan i funkcionalan. Drugim riječima, ako samo želite osvježiti stan s nekoliko sitnica, imate velik izbor sjenila za lampe, košara, ukrasa za zid u obliku tanjurića, ogledala ili fenjera. Isto tako, ako tražite novi namještaj, nikad kraja biranju između stolica, sofa, ljuljački, stolova i taburea.

Ratan u interijeru

Stolice često dolaze u zanimljivim i neobičnim oblicima, čime u dom unose individualnost i razigranost. Najpoznatija stolica je peacock, odnosno paun stolica, koju znamo kao tron fotelju. Riječ je o klasiku iz sredine prošlog stoljeća, kada je bila vrlo rijedak i vrijedan ulov jer ih nije bilo mnogo. Sada je ponovno stavljena u proizvodnju pa ćemo je viđati češće.

Ako niste za mijenjanje namještaja, odlični su i stolići za dnevni boravak ili varijanta taburea koji također može poslužiti kao mini stol.

Za spavaću sobu postoje brojni noćni “ormarići”, a za hrabrije postoje i uzglavlja kreveta od ratana.

Osim stolica i fotelja, jedan od najpopularnijih detalja je sjenilo za lampe. Sjenilo može služiti kao centralna točka prostorije, a može biti i nenametljiv detalj ako birate suptilniji dizajn i veličinu.

Ratan u eksterijeru

Za kraj – balkoni, terase i dvorišta! ♡ S obzirom na izdržljivost i otpornost na vremenske uvjete, namještaj od prirodnog ratana je idealno rješenje jer s njime dolazi i estetika i kvaliteta! (Ako vas zanimaju ideje kako urediti male balkone i koji je namještaj praktičan osim ratana, možete pročitati na ovom linku.)

Mogu li pogriješiti s ratanom?

Ratan je jednostavan i zahvalan materijal, zbog čega nemate što puno griješiti prilikom stiliziranja doma. Ipak, ako imate dosta drvenih elemenata u domu, bilo bi dobro da vodite računa o nijansama. Uvijek je puno ljepše i skladnije kada nijanse drva međusobno odgovaraju.

Druga stvar, iako obožavam komade i ukrase od ratana, mislim da se s njim može pretjerati. Zašto? Često to budu vrlo posebni komadi koji dolaze do izražaja samim tim što se razlikuju od ostatka prostorije. Kada više od polovice dnevnog boravka pretvorimo u odu ratanu, ti naši posebni komadi vrlo lako gube na značaju i korak smo bliže grandma stilu.

(Ovaj paragraf slobodno ignorirajte ako volite ratan kao što ja volim lampice – onda je u redu da je cijeli stan ratan).

U svakom slučaju, ako baš danas ne putujete na Bali ili u Tulum, unesite taj boho tropski štih u svoj dom. Uz takvu ljuljačku, svaki dan je godišnji.

Ako vas zanima gdje možete pronaći artikle od ratana, pročitajte Dekoracije i namještaj od ratana: gdje i što kupiti.