Retro kućanski aparati: SMEG i alternative

Retro kućanski aparati spajaju moderne funkcionalnosti i vintage dizajn, a vole ih gotovo sve kuhinje!

Kada si dajemo truda oko uređenja kuhinje, počinjemo paziti i na izgled kućanskih aparata. Da retro kućanski aparati mogu biti “statement” komadi, na vrijeme je prepoznao talijanski proizvođač kućanskih uređaja SMEG. 

SMEG – retro kućanski aparati u kuhinji

SMEG retro kućanski aparati

Nastao je 1948. godine u Italiji, a danas je globalni brend prepoznatljiv po retro dizajnu zaobljenih linija. 1990-ih je godina izbacio FAB liniju koja je inspiraciju pronašla u stilu 50-ih, a trenutno obuhvaća gotovo sve kuhinjske uređaje – od hladnjaka, perilica suđa, napa i štednjaka pa sve do kuhala za vodu, aparata za kavu, tostera i miksera.

S obzirom na prepoznatljiv dizajn koji se odlično uklapa u moderne kuhinje s retro efektom, SMEG retro kućanski aparati postali su jedni od najpopularnijih detalja u Insta kuhinjama. Kada su u pitanju boje, prisutan je široki spektar: od candy nijansi plave i pink, do jarke žute i narančaste, pa sve do bijele i crne.

Uzevši u obzir vrlo visoku cijenu, SMEG ne prodaje isključivo kvalitetu proizvoda – on prodaje predivan dizajn, brend i lifestyle.

Konkretno, Google recenzije tvrde kako kvaliteta nije nužno (značajno) veća od ekvivalentnih proizvoda, a ističu i kako nisu svi SMEG proizvodi jednako opravdani cijenom. Drugim riječima, spominje se kako je npr. aparat za kavu odličan, dok su cijene hladnjaka ili kuhala za vodu manje opravdane s obzirom na visinu cjenovnog ranga.

Cijena iza retro dizajna i brenda

Kada se usporedi cijena SMEG retro hladnjaka s modernim ekvivalentima, baš kao i kod cane stolica od ratana, vidimo da retro dizajn drži svoju cijenu. Primjerice, za cijenu najpovoljnijeg većeg SMEG hladnjaka može se kupiti dvokrilni moderni hladnjak sa svim funkcionalnostima koje pruža moderna tehnologija.

Kako bi cijene SMEG većih aparata stavili u kontekst, evo okvirni prikaz. Cijena samostojećih mini hladnjaka visine 74 cm kreće od 8.000 kn, dok cijene samostojećih hladnjaka visine 153 do 196 cm variraju od 12.700 do 25.200 kuna.

Retro linija SMEG pećnica kreće od 6.000 kuna, dok retro perilice suđa kreću od 12.000 kuna.

Manji retro kućanski aparati također su skuplji od moderne konkurencije ili retro alternativa. Konkretno, cijena najjeftinijeg štapnog miksera je 750 kuna, dok SMEG kuhala za vodu i pop-up tosteri kreću od 1000 kuna.

Usprkos višoj cijeni, SMEG je jedan od najpopularnijih i najpoželjnijih brendova u kućanstvu upravo zbog svog dizajna i brenda. Osobno se ne mogu osvrnuti na kvalitetu i trajnost jer nisam imala iskustva sa SMEG aparatima, ali dajte si malo truda oko detaljnijeg istraživanja ako razmišljate o kupnji.

Retro kućanski aparati: jeftinije alternative i brendovi

Ako vam se sviđaju retro kuhinjski uređaji, ali ne želite plaćati brend, dobro je znati da postoje i jeftinije alternative retro dizajna.

Kada pričamo o jeftinijim linijama retro aparata dostupnim u Hrvatskoj, ističu se brendovi poput Ariete, Klarstein i Amica, a od domaćih Gorenje sa svojom Classico kolekcijom. 

Ariete u svojoj ponudi nema hladnjake i veće aparate jer su svoju retro liniju fokusirali isključivo na male kuhinjske aparate. Klarstein ima svega po malo, isto kao i Gorenje. S druge strane, Amica u svojoj retro liniji nudi isključivo hladnjake.

Ariete vintage toster
Na slici: Ariete vintage toster
Ariete retro aparat za kavu
Na slici: Ariete retro aparat za filter kavu
Ariete retro kućanski aparati - espresso aparat
Na slici: Ariete retro aparat za espresso kavu
Ariete retro kućanski aparati -električna pećnica
Na slici: Ariete retro električna pećnica
Klarstein retro retro kućanski aparati - mini hladnjak
Na slici: Klarstein pop-art mini hladnjak
Klarstein retro mali hladnjak
Na slici: Klarstein retro mini-hladnjak
Amica retro kućanski aparati - hladnjak
Na slici: Amica retro samostojeći hladnjak

Neovisno odlučite li se za razvikanije brendove ili manje poznate alternative, retro kućanski aparati izgledaju odlično u gotovo svakoj kuhinji jer pružaju tu toplu, nostalgičnu notu. Samo, prije kupnje obratite pozornost na recenzije i iskustva vezana uz trajnost i kvalitetu uređaja koji odaberete.

Ako vam se osim retro aparata sviđa i retro stil uređenja doma, svakako bacite oko na tekst o popularnom Grandmillennial trendu koji vintage stvari smješta u suvremene domove na zanimljiv način.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *