Što je HYGGE i zašto bi trebali znati za njega?

Hygge je zapravo osjećaj. Prisutnost u trenutku, svjesnost sebe i okoline, umjerenost, sporiji tempo života.

Ako ste čuli za hygge, vjerojatno znate da se radi o danskoj umjetnosti življenja koja nas uči kako uživati u malim sitnicama.

Hygge u domu, hygge uređenje doma

Osjećaj topline kad se ušuškate u omiljenu dekicu, a u zraku je miris vruće čokolade. Hygge može biti i prigušeni žamor u tvom najdražem kafiću kad piješ omiljeni čaj i čitaš knjigu ili opušteno pričaš s prijateljima koji su ti nedostajali. Da bi vizualizirali hygge trenutak, zamislite svoje omiljene rituale koje vam svakodnevno „napune baterije“ ili koje dijelite sa svojim najdražima.

Hygge
[hue-gah]
1. Danska umjetnost življenja; 2. Usporavanje tempa života u ugodnom i umirujućem okruženju; 3. Uživanje u jednostavnim i toplim stvarima koje nam život pruža. 

Hygge – Danski recept za sretan život - Meik Wiking

S hygge konceptom smo se upoznali 2016. godine, a od tada su napisani brojni članci i knjige koji nam pokušavaju objasniti o čemu se tu točno radi.

Ipak, jedna od najpopularnijih knjiga, Hygge – Danski recept za sretan život koju je napisao Meik Wiking, uspjela je sve sumirati u jedan hygge manifesto.

Hygge manifest

  1. Atmosfera: Priguši svijetla.  
  2. Prisutnost: Budi baš ovdje baš sada i isključi telefone.
  3. Užitak: Kava, čokolada, keksići, kolači. Može!
  4. Jednakost: „Mi“ umjesto „ja“. Podijeli zadatke i misli.
  5. Zahvalnost: Uživaj u ovom trenutku, koliko god bio svakodnevan.
  6. Sklad: Ovo nije natjecanje, sviđaš nam se! Nema potrebe za hvalisanjem.
  7. Udobnost: Neka ti bude udobno. Uzmi pauzu i opusti se.
  8. Primirje: Bez drame, ajmo pričati o politici neki drugi dan.
  9. Zajedništvo: Radi na odnosima i pričama. „Sjećaš li se kada smo…?“
  10. Utočište: Ovo je tvoje gnijezdo, mjesto koje ti pruža sigurnost i mir.

O čemu se ovdje radi?

Trending - Hygge u domu

Hygge je zapravo osjećaj.

Prisutnost u trenutku, svjesnost sebe i okoline, umjerenost, sporiji tempo života.

Potječe od stare norveške riječi hugga (zato se i čita otprilike kao h(j)u-ga), što znači tražiti utočište, utjehu, zagrljaj. U danski rječnik došao je krajem 18. stoljeća i od tada predstavlja njihov stil života koji se spominje kao razlog zašto su Danci najsretniji narod u svijetu.

Danci su odavno shvatili da su naši svakodnevni zadaci i obični trenuci vrijedni uživanja i da ne moramo otići negdje kako bi se opustili. Osim u nama, hygge predstavlja umjerenost i u našim domovima.

Da bi kod kuće stvorili okruženje koje nas poziva na opuštanje i lijepe trenutke, ne moramo uvijek kupovati nove stvari, bojati zidove ili mijenjati namještaj. Ipak, ako ćete se u nekom trenutku odlučiti na uređenje ili preuređenje vašeg doma, pročitajte 10 prijedloga kako urediti dom u hygge stilu.